Na omak jsou hovězí plíce měkké a „šustivé”. Barvu mají zpravidla šedorůžovou. Obsahují hodně vaziva, což je činí kaloricky méně hodnotnými, tedy dietními. Obsahují mimo jiné hodně minerálů i vítaný vápník.
Plíce si ponechávají ve svých mikroskopických sklípcích vzduch, a proto na vodě plavou. Nelze je zcela ponořit ani při vaření, proto se většinou vaří sekané, společně s divokým kořením a solí. Z hovězích plíček (jako plíčky se označují nejen plíce, ale i srdce, játra, slezina a dršťky) nejsou plíce tou nejjakostnější součástí, protože průdušnice a průdušky, přivádějící do plic vzduch, mají ve stěně poměrně silnou chrupavku. Do měkka povařené plíčky zalijte smetanovou omáčkou, kterou jste připravili bokem z dorůžova restované cibulky, strouhané zeleniny a vývaru z plic. Podávají se tradičně s houskovým knedlíkem.